- خبر قطعه - https://khabarghate.ir -

شمارش معکوس برای واگذاری سهام تودلی؛ گره ۱۷ درصدی سایپا باز می‌شود، ایران‌خودرو در پیچ کارشناسی

خبر قطعه – بر اساس ماده ۵ قانون برنامه هفتم توسعه، دستگاه‌های اجرایی مکلف‌اند حداکثر تا پایان سال دوم اجرای قانون، سهام خود در شرکت‌های تولیدی، خدماتی و بازرگانی را – به‌جز موارد مستثنا در سیاست‌های کلی اصل ۴۴ – واگذار کنند. با این حال، در حالی به ماه‌های پایانی سال ۱۴۰۴ نزدیک می‌شویم که فرآیند واگذاری سهام تودلی هنوز به سرانجام نرسیده است.

نامه ایران‌خودرو به بورس؛ ارزیابی برگشت خورد

دو روز پیش مدیرعامل ایران‌خودرو در نامه‌ای به سازمان بورس، آخرین وضعیت واگذاری سهام چرخه‌ای این شرکت را تشریح کرد. بر اساس این نامه، گزارش کارشناسی اولیه از سوی کمیته تخصصی مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضائیه مورد پذیرش قرار نگرفته و برای بررسی دقیق‌تر عودت داده شده است.

این خودروساز خواستار ارجاع موضوع به هیات کارشناسان رسمی پنج‌نفره شده و اعلام کرده پس از دریافت گزارش نهایی ارزیابی، تعیین قیمت پایه و تصویب شرایط فروش در هیات‌مدیره، حداکثر ظرف یک ماه مزایده عمومی از طریق بورس برگزار خواهد شد.

سایپا؛ رفع توقیف ۱۷ درصد سهام در راه است

در سوی دیگر، معاون اقتصادی سایپا از پیشرفت عملیاتی در مسیر واگذاری خبر داده است. به گفته علیرضا بیاتی، با توجه به ابلاغ برنامه هفتم در تیرماه ۱۴۰۳، درباره زمان شروع سال سوم اجرای قانون دو تفسیر وجود دارد؛ برخی ابتدای سال ۱۴۰۵ و برخی تیرماه همان سال را مبنا می‌دانند. با این حال، سایپا برای جلوگیری از هرگونه ابهام، فروردین ۱۴۰۵ را ملاک قرار داده و برنامه‌ریزی کرده واگذاری سهام چرخه‌ای را تا پایان اسفند ۱۴۰۴ نهایی کند.

بیاتی همچنین از رفع توقیف وثیقه مربوط به ۱۷ درصد سهام سایپا تا پایان هفته خبر داده است؛ سهمی که در رهن بانک قرار داشت و پیش از هرگونه واگذاری باید از وثیقه خارج می‌شد. به گفته او، پس از این مرحله، اطلاعات مربوط به قیمت پایه و شرایط واگذاری به سازمان بورس اعلام خواهد شد.

پیش‌تر ارزش کل سهام سایپا حدود ۳۳۶ هزار میلیارد تومان برآورد شده و قیمت هر سهم ۲۰۷۵ ریال اعلام شده بود. این شرکت حتی در مقطعی از عرضه بلوکی ۴۲ درصد سهام چرخه‌ای خود خبر داده و آگهی آن را نیز در سامانه کدال منتشر کرده بود، اما در ادامه، دبیرخانه شورای‌عالی هماهنگی سران قوا در نامه‌ای محرمانه خواستار توقف هرگونه واگذاری و تغییرات سهامی تا زمان ابلاغ مصوبات شد.

آیا گره تودلی باز می‌شود؟

اکنون با نزدیک شدن به پایان مهلت قانونی و احتمال اعمال تنبیهات از سال سوم اجرای برنامه، بار دیگر موضوع سهام تودلی در صدر اخبار صنعت خودرو قرار گرفته است. اگر وعده‌های اعلام‌شده محقق شود، به نظر می‌رسد حداکثر تا یک ماه آینده سهام چرخه‌ای هر دو خودروساز بزرگ کشور وارد فاز عرضه شود؛ اقدامی که می‌تواند یکی از مهم‌ترین پیش‌شرط‌های اصلاح ساختار مالکیتی در صنعت خودرو را کلید بزند.

با این حال، تجربه سال‌های گذشته نشان داده که مسیر واگذاری در صنعت خودرو همواره با پیچ‌های حقوقی، مداخلات سیاستی و چالش‌های کارشناسی همراه بوده است؛ باید دید این‌بار شمارش معکوس، به عرضه واقعی منتهی می‌شود یا بار دیگر در ایستگاه ابهام متوقف خواهد شد.