- خبر قطعه - https://khabarghate.ir -

قیمت‌گذاری دستوری در خودرو؛ سیاستی که به گفته کارشناسان «رانت می‌سازد و زیان انباشته تولید می‌کند»

خبر قطعه – او معتقد است در چنین شرایطی، نه مصرف‌کننده واقعی امکان خرید با قیمت منطقی دارد و نه تولیدکننده می‌تواند بر اساس هزینه‌های واقعی خود قیمت‌گذاری کند؛ نتیجه، به گفته او، انتقال سود به دلالان و تضعیف ساختار تولید است.

این کارشناس سه محور را به‌عنوان راهکار اصلاح وضعیت فعلی مطرح می‌کند: نخست، آزادسازی واردات خودرو با هدف افزایش رقابت و تنظیم واقعی عرضه و تقاضا. دوم، آزادسازی قیمت‌ها همراه با نظارت نهادهای حمایتی برای جلوگیری از سوءاستفاده‌های احتمالی. و سوم، حذف شکاف قیمتی میان کارخانه و بازار که به گفته او منشأ اصلی رانت و کاهش انگیزه ارتقای کیفیت در صنعت خودرو است.

خسروی همچنین با اشاره به تجربه سایر بخش‌های صنعتی از جمله فولاد، مس و آلومینیوم، تأکید می‌کند که سیاست‌های دستوری در هیچ‌یک از این حوزه‌ها به نتایج مطلوب نرسیده و در صنعت خودرو نیز تکرار همان الگو، به زیان انباشته قابل توجه خودروسازان منجر شده است.

او به اختلاف قیمت برخی خودروهای وارداتی و داخلی اشاره کرده و می‌گوید زمانی که یک خودرو با هزینه‌ای در حدود ۱.۵ تا ۲ میلیارد تومان وارد کشور می‌شود اما در بازار با چند برابر قیمت فروخته می‌شود، این فاصله قیمتی نشانه‌ای از نبود شفافیت و وجود مداخلات غیررقابتی است.

در پایان، این کارشناس تأکید می‌کند تا زمانی که ساختار تصمیم‌گیری در صنعت خودرو تغییر نکند و رقابت واقعی شکل نگیرد، این صنعت همچنان در چرخه‌ای از زیان، قیمت‌گذاری دستوری و رانت باقی خواهد ماند؛ چرخه‌ای که به گفته او مانع توسعه واقعی این بخش شده است