صنعت خودرو از شوک جنگ عبور می‌کند؟ تولید هنوز ۳۰ درصد پایین‌تر از سال گذشته است


کد خبر : ۶۷۵۰ | تاریخ انتشار : ۲۰-۰۴-۱۴۰۵ - ۱۲:۰۰ - ۱۱-۰۷-۲۰۲۶ - ۱۲:۰۰ | مدت مطالعه: | نسخه چاپی نسخه چاپی

داده‌های منتشرشده در سامانه کدال نشان می‌دهد سه خودروساز بزرگ کشور در سه‌ماهه نخست سال ۱۴۰۵ در مجموع ۱۲۵ هزار و ۴۴۶ دستگاه خودرو تولید کرده‌اند؛ رقمی که نسبت به تولید ۱۹۳ هزار و ۱۲۶ دستگاهی مدت مشابه سال گذشته، کاهش ۳۰ درصدی را نشان می‌دهد. هرچند این افت همچنان قابل توجه است، اما نسبت به عملکرد دو ماه نخست سال، نشانه‌هایی از بهبود در روند تولید دیده می‌شود.

در پایان اردیبهشت، میزان تولید خودروسازان نسبت به مدت مشابه سال قبل نزدیک به ۴۸ درصد کاهش یافته بود، اما افزایش تولید در خردادماه باعث شد بخشی از این عقب‌ماندگی جبران شود و افت تجمعی تولید به ۳۰ درصد برسد؛ موضوعی که از خروج تدریجی صنعت خودرو از شرایط بحرانی حکایت دارد.

خبر قطعه – بررسی عملکرد شرکت‌ها نشان می‌دهد ایران‌خودرو با کاهش ۱۵ درصدی تولید، کمترین آسیب را در میان خودروسازان بزرگ تجربه کرده است. در مقابل، سایپا با افت ۴۷.۲ درصدی و پارس‌خودرو با کاهش نزدیک به ۶۹ درصدی، بیشترین افت تولید را ثبت کرده‌اند؛ آماری که پارس‌خودرو را در صدر بیشترین کاهش تیراژ قرار می‌دهد.

کارشناسان معتقدند افت تولید در بهار بیش از آنکه ناشی از کاهش تقاضا باشد، نتیجه اختلال در سمت عرضه است. توقف حدود یک‌هفته‌ای خطوط تولید پس از تعطیلات نوروز به دلیل شرایط جنگی و ملاحظات امنیتی، محدودیت‌های ارزی، کمبود فولاد، دشواری تأمین مواد اولیه و همچنین آسیب به زیرساخت‌های بنادر جنوبی کشور، زنجیره تأمین صنعت خودرو را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرد و برنامه تولید خودروسازان را تحت تأثیر قرار داد.

با این حال، آمار خردادماه تصویر متفاوتی ارائه می‌دهد. تولید سایپا نسبت به اردیبهشت حدود ۲۸ درصد افزایش یافته و پارس‌خودرو نیز رشد بیش از ۲۰ درصدی را تجربه کرده است. تولید ایران‌خودرو تقریباً در همان سطح اردیبهشت باقی مانده، اما در مجموع تیراژ سه خودروساز بزرگ در خرداد نسبت به ماه قبل بیش از ۷ درصد افزایش یافته است؛ رشدی که می‌تواند نخستین علامت بازگشت تدریجی صنعت به مسیر عادی تلقی شود.

بهبود نسبی شرایط تأمین قطعات، ازسرگیری فعالیت منظم خطوط تولید و کاهش بخشی از محدودیت‌های ناشی از جنگ از مهم‌ترین عوامل این رشد ماهانه عنوان می‌شود. با این وجود، کارشناسان تأکید می‌کنند این افزایش هنوز برای جبران افت سنگین فروردین و اردیبهشت کافی نیست و ادامه روند احیا به ثبات در تأمین ارز، مواد اولیه و قطعات وابسته خواهد بود.

از سوی دیگر، افزایش قیمت محصولات، به‌ویژه در ایران‌خودرو، می‌تواند بخشی از مشکلات نقدینگی خودروسازان را کاهش دهد. منابع مالی حاصل از این افزایش قیمت، در صورت مدیریت صحیح، می‌تواند صرف خرید مواد اولیه، پرداخت مطالبات قطعه‌سازان و افزایش ظرفیت تولید شود.

در میان سه خودروساز، ایران‌خودرو همچنان بیشترین تیراژ را به خود اختصاص داده است. این شرکت در سه‌ماهه نخست امسال ۱۰۰ هزار و ۶۹۲ دستگاه خودرو تولید کرده که نسبت به سال گذشته ۱۵ درصد کاهش داشته است. بیشترین سهم تولید این شرکت نیز به خانواده پژو با بیش از ۳۰ هزار دستگاه اختصاص دارد.

سایپا در این مدت ۲۹ هزار و ۸۳۹ دستگاه خودرو تولید کرده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۴۷ درصد کاهش یافته است. با این حال، این شرکت در خردادماه عملکرد بهتری از خود نشان داد و تولید خود را از ۱۲ هزار و ۴۶۵ دستگاه در اردیبهشت به ۱۵ هزار و ۹۴۷ دستگاه رساند. فروش ماهانه سایپا نیز همزمان با افزایش تولید، بیش از ۷۳ درصد رشد کرد.

پارس‌خودرو نیز اگرچه در سه‌ماهه نخست سال تنها ۵ هزار و ۶۲۱ دستگاه خودرو تولید کرده و بیشترین افت تولید را در میان خودروسازان ثبت کرده است، اما در خرداد توانست تولید خود را نسبت به اردیبهشت بیش از ۲۰ درصد افزایش دهد؛ هرچند فروش این شرکت در همین بازه بیش از ۴۰ درصد کاهش یافت.

ایران‌خودرو نیز برخلاف دو خودروساز دیگر، در خرداد تغییر محسوسی در تیراژ تولید نداشت و تقریباً در سطح ماه قبل باقی ماند. با این حال، فروش این شرکت نسبت به اردیبهشت نزدیک به ۴۰ درصد کاهش یافت که نشان می‌دهد بازار خودرو همچنان با نوسانات جدی در سمت تقاضا نیز مواجه است.

در مجموع، آمار بهار ۱۴۰۵ نشان می‌دهد صنعت خودرو هنوز از پیامدهای جنگ، اختلال در زنجیره تأمین و بی‌ثباتی اقتصادی فاصله نگرفته است. با این حال، رشد تولید در خرداد می‌تواند آغاز روندی باشد که در صورت تداوم ثبات اقتصادی و بهبود شرایط تأمین، بخشی از افت سنگین تولید در ماه‌های آینده را جبران کند.

دیدگاه شما

آخرین اخبار

قطعه‌سازان کوچک زیر چرخ دلالی مواد اولیه و فشارهای مالیاتی/ دولت به تولیدکننده کمکی نمی‌کند؛ هر روز بدتر از دیروز هستیم
اقتصاد باید متناسب با شرایط جنگی اداره شود
۲۵ سال انتظار برای خرید ارزان‌ترین خودرو داخلی!
اگر جریان نقدینگی اصلاح نشود، تسهیلات بانکی فقط بحران صنعت خودرو را عقب می‌اندازد
قطعه‌سازان زیر فشار مواد اولیه و چک‌های برگشتی؛ سایپا برنامه تعیین تکلیف بدهی‌های معوق را اعلام کند
هشدار به سیاست‌گذاران؛ مسائل قطعه‌سازان باید در صدر اولویت‌های حاکمیت قرار گیرد، بحران توقف خطوط تولید و به خطر افتادن اقتصاد ملی نزدیک است !!!
اینفوگرافیک / بحران نقدینگی در زنجیره خودرو؛ چرا پرداخت مطالبات قطعه‌سازان حیاتی است؟
جریان پول در صنعت خودرو مختل شده؛ قطعه‌سازان از خطر تشدید زیان و ورشکستگی می‌گویند
حمید رضا شمسایی مدیرعامل مهرساز گستر پارس در میان صنعتگران نمونه استان تهران
مطالبات ۱۷۰ همتی قطعه‌سازان؛ زنگ خطر برای صنعت خودرو
صنعت خودرو؛ از توسعه و داخلی‌سازی تا دخالت دولت
گروه پژوهش صنعت مدرن به عنوان واحد نمونه صنعتی استان تهران برگزیده شد
انتخاب شرکت فنرلول ایران به‌عنوان واحد نمونه استان سمنان
انتخاب شرکت سیف صنعت به عنوان واحد نمونه صنعتی استان تهران
پول بیشتری به صنعت رسید، اما نقدینگی هنوز گره‌گشا نیست
قطعه‌سازان زیر فشار تورم؛ وصول مطالبات و قراردادهای بروز نشده 
سه محور اصلی مشکلات قطعه‌سازان؛ از تخصیص ارز تا مطالبات خودروسازان
تأخیر در پرداخت ۲۰ همت، هزینه احیای زنجیره تأمین سایپا را چند برابر کرد
تکرار استراتژی پوپولیستی؛ این‌بار به نام بنزین!
تولیدکننده را به جای حمایت، با قوانین دست‌وپاگیر و قیمت‌گذاری دستوری تنبیه می‌کنند
کیفیت جهانی با سیاست‌گذاری غیرجهانی محقق نمی‌شود !
شفافیت صنعت قطعه‌سازی فقط به انتشار قراردادها محدود نیست