صنعت قطعه‌سازی در حال عبور از یکی از سخت‌ترین دوره‌های خود است


کد خبر : ۶۵۲۳ | تاریخ انتشار : ۱۳-۰۳-۱۴۰۵ - ۱۲:۰۵ - ۰۳-۰۶-۲۰۲۶ - ۱۲:۰۵ | مدت مطالعه: | نسخه چاپی نسخه چاپی

بابک کریمخان، نایب‌رئیس اول هیات‌رئیسه انجمن تخصصی صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه‌سازان خودرو کشور، معتقد است صنعت قطعه‌سازی در شرایطی قرار گرفته که دیگر نمی‌توان آن را با شاخص‌های یک بازار عادی ارزیابی کرد. به گفته او، افزایش هزینه‌های تولید، دشواری تامین مواد اولیه، محدودیت‌های وارداتی و بحران نقدینگی، زنجیره تامین خودرو را تحت فشار قرار داده و فعالان این صنعت را به جای توسعه، درگیر «عبور از شرایط» کرده است.

کریمخان با اشاره به مشکلات موجود در تامین مواد اولیه اظهار کرد که تولیدکنندگان امروز با شرایطی پیچیده‌تر از گذشته مواجه هستند.

خبر قطعه –  به گفته او، بخشی از مواد اولیه مورد نیاز قطعه‌سازان وابسته به واردات است و محدودیت‌های موجود در این حوزه، فرآیند تامین را دشوارتر کرده است.

او یکی از مهم‌ترین چالش‌های فعلی را مشکلات مالی میان خودروسازان و قطعه‌سازان دانست و گفت مطالبات معوق و تاخیر در پرداخت‌ها همچنان به عنوان یکی از موانع اصلی فعالیت واحدهای قطعه‌سازی باقی مانده است.

به اعتقاد وی، زمانی که نقدینگی به موقع در زنجیره تولید جریان پیدا نکند، فشار آن مستقیماً به قطعه‌ساز منتقل می‌شود.

با این حال کریمخان معتقد است هنوز نشانه‌هایی از امیدواری در صنعت وجود دارد.

او با اشاره به برخی اقدامات انجام‌شده از سوی ایران‌خودرو گفت مدیران این شرکت نیز نسبت به بهبود شرایط در سال جاری ابراز امیدواری کرده‌اند و وعده داده‌اند بخشی از مطالبات قطعه‌سازان پرداخت شود.

این فعال صنعت قطعه‌سازی تاکید کرد که در شرایط کنونی، اولویت اصلی فعالان این حوزه نه توسعه تولید بلکه حفظ بقاست. به گفته او، قطعه‌سازان ناچارند فشارهای موجود را تحمل کنند تا بتوانند از این دوره عبور کنند.

وی ابراز امیدواری کرد که با تسهیل مسیر تامین مواد اولیه، به‌ویژه در بخش واردات، بخشی از مشکلات فعلی کاهش یابد.

کریمخان همچنین درباره وضعیت اشتغال در واحدهای قطعه‌سازی هشدار داد و گفت اگرچه برخی تعدیل نیروها انجام شده است، اما اغلب واحدها تلاش می‌کنند نیروی انسانی خود را حفظ کنند و با کمترین آسیب ممکن از این دوره عبور کنند.

بازار قطعات یدکی؛ از التهاب تا رکود

به گفته نایب‌رئیس انجمن قطعه‌سازان، بازار لوازم یدکی نیز طی ماه‌های اخیر تحت تاثیر جهش نرخ ارز و افزایش قیمت خودرو با نوسانات قابل‌توجهی روبه‌رو شده است.

او توضیح داد که در مقاطعی برخی فروشندگان قیمت قطعات را تا دو یا حتی سه برابر افزایش دادند؛ به‌ویژه در مورد قطعات وارداتی که مستقیماً از نوسانات ارزی تاثیر می‌پذیرند.

با این حال، کاهش نسبی نرخ ارز در هفته‌های اخیر باعث شده بازار از التهاب فاصله بگیرد و وارد فاز رکودی شود. کریمخان معتقد است کاهش تقاضا موجب شده بخشی از افزایش قیمت‌ها تعدیل شود، اما فعالان بازار این کاهش را پایدار نمی‌دانند و همچنان انتظار دارند نرخ ارز در آینده دوباره صعودی شود.

به گفته او، به همین دلیل کاهش محسوسی در سطح عمومی قیمت قطعات مشاهده نمی‌شود و بازار بیش از آنکه ارزان‌تر شده باشد، با رکود مواجه شده است.

قطعات چینی همچنان درگیر کمبود

کریمخان در بخش دیگری از سخنان خود به وضعیت تامین قطعات پرداخت و گفت قطعاتی که پشتوانه تولید داخلی دارند، همچنان با دشواری اما قابل تامین هستند. با این حال، قطعاتی که وابستگی بیشتری به واردات دارند، با مشکلات جدی‌تری مواجه‌اند.

او به طور مشخص از قطعات خودروهای چینی نام برد و گفت تامین این قطعات همچنان دشوار است و قیمت آنها نیز در سطوح بالایی قرار دارد.

در مقابل، وی از تعدیل نسبی قیمت ورق فولادی خبر داد و گفت عرضه ورق فولاد با نرخ‌های پایین‌تر نسبت به گذشته، بخشی از فشار هزینه‌ای تولیدکنندگان را کاهش داده است.

اما در حوزه مواد پلیمری شرایط متفاوت است. به گفته کریمخان، قیمت برخی مواد اولیه پتروشیمی نسبت به گذشته دو تا سه برابر افزایش یافته و این موضوع مستقیماً بر قیمت تمام‌شده قطعات اثر گذاشته است.

چرخه‌ای که زیان را بازتولید می‌کند

کریمخان ریشه بخش مهمی از مشکلات صنعت خودرو و قطعه‌سازی را در نظام قیمت‌گذاری دانست. به اعتقاد او، فاصله زمانی طولانی میان اعلام هزینه‌های تولید و صدور مجوز افزایش قیمت خودرو، موجب شده خودروسازان همواره از تورم عقب بمانند.

او توضیح داد که گاهی صدور مجوز افزایش قیمت سه تا چهار ماه زمان می‌برد و در همین مدت، هزینه‌های تولید بار دیگر افزایش پیدا می‌کند. در نتیجه، خودروساز عملاً از افزایش قیمت منتفع نمی‌شود و همچنان زیان‌ده باقی می‌ماند.

به گفته وی، این زیان در نهایت به زنجیره تامین منتقل می‌شود و قطعه‌سازان نیز ناچار می‌شوند بخشی از فشار را تحمل کنند؛ فرآیندی که به شکل‌گیری یک چرخه معیوب در صنعت خودرو منجر شده است.

کریمخان معتقد است قیمت‌ها باید متناسب با واقعیت‌های اقتصادی و هزینه‌های تولید به‌روز شوند و تاخیرهای طولانی در اصلاح قیمت‌ها، سودآوری را از کل زنجیره تولید سلب می‌کند.

نقدینگی؛ خون جاری در تولید

این فعال صنعت قطعه‌سازی در پایان، نقدینگی را مهم‌ترین عامل بقای واحدهای تولیدی توصیف کرد و گفت نقدینگی برای تولید همان نقشی را دارد که خون برای بدن انسان ایفا می‌کند.

به گفته او، افزایش مداوم قیمت مواد اولیه در کنار ثابت ماندن منابع مالی، موجب کاهش تیراژ تولید و تضعیف توان بنگاه‌های صنعتی می‌شود.

وی تاکید کرد در شرایطی که صنعت با مشکلاتی نظیر قطعی برق، محدودیت‌های ناشی از بحران‌های اقتصادی و افزایش هزینه‌ها مواجه است، حمایت از نقدینگی واحدهای تولیدی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

کریمخان بر این باور است که تزریق منابع مالی به بخش تولید نه‌تنها عامل افزایش تورم نیست، بلکه می‌تواند با افزایش عرضه، به کنترل تورم نیز کمک کند. از همین رو، دولت باید راهکارهای موثرتری برای تامین نقدینگی مورد نیاز واحدهای صنعتی و قطعه‌سازی در نظر بگیرد تا روند تولید با اختلال بیشتری مواجه نشود.

دیدگاه شما

آخرین اخبار

اقتصاد باید متناسب با شرایط جنگی اداره شود
۲۵ سال انتظار برای خرید ارزان‌ترین خودرو داخلی!
اگر جریان نقدینگی اصلاح نشود، تسهیلات بانکی فقط بحران صنعت خودرو را عقب می‌اندازد
قطعه‌سازان زیر فشار مواد اولیه و چک‌های برگشتی؛ سایپا برنامه تعیین تکلیف بدهی‌های معوق را اعلام کند
هشدار به سیاست‌گذاران؛ مسائل قطعه‌سازان باید در صدر اولویت‌های حاکمیت قرار گیرد، بحران توقف خطوط تولید و به خطر افتادن اقتصاد ملی نزدیک است !!!
اینفوگرافیک / بحران نقدینگی در زنجیره خودرو؛ چرا پرداخت مطالبات قطعه‌سازان حیاتی است؟
جریان پول در صنعت خودرو مختل شده؛ قطعه‌سازان از خطر تشدید زیان و ورشکستگی می‌گویند
حمید رضا شمسایی مدیرعامل مهرساز گستر پارس در میان صنعتگران نمونه استان تهران
مطالبات ۱۷۰ همتی قطعه‌سازان؛ زنگ خطر برای صنعت خودرو
صنعت خودرو؛ از توسعه و داخلی‌سازی تا دخالت دولت
گروه پژوهش صنعت مدرن به عنوان واحد نمونه صنعتی استان تهران برگزیده شد
انتخاب شرکت فنرلول ایران به‌عنوان واحد نمونه استان سمنان
انتخاب شرکت سیف صنعت به عنوان واحد نمونه صنعتی استان تهران
پول بیشتری به صنعت رسید، اما نقدینگی هنوز گره‌گشا نیست
قطعه‌سازان زیر فشار تورم؛ وصول مطالبات و قراردادهای بروز نشده 
سه محور اصلی مشکلات قطعه‌سازان؛ از تخصیص ارز تا مطالبات خودروسازان
تأخیر در پرداخت ۲۰ همت، هزینه احیای زنجیره تأمین سایپا را چند برابر کرد
تکرار استراتژی پوپولیستی؛ این‌بار به نام بنزین!
تولیدکننده را به جای حمایت، با قوانین دست‌وپاگیر و قیمت‌گذاری دستوری تنبیه می‌کنند
کیفیت جهانی با سیاست‌گذاری غیرجهانی محقق نمی‌شود !
شفافیت صنعت قطعه‌سازی فقط به انتشار قراردادها محدود نیست
شفافیت با انتشار قراردادها به دست می‌آید یا با رقابت؟؛ جدال تازه بر سر صنعت قطعه‌سازی ایران