هشدار درباره آینده صنعت خودرو؛ «تغییر مداوم قوانین، تولید را به حاشیه و سرمایه را به سمت واردات برده است»


کد خبر : ۶۷۷۰ | تاریخ انتشار : ۲۵-۰۴-۱۴۰۵ - ۸:۲۸ | مدت مطالعه: | نسخه چاپی نسخه چاپی

جواد مرزبان‌راد، رییس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران تغییرات مداوم قوانین و تعرفه‌ها را یکی از عوامل اصلی بی‌ثباتی در صنعت خودرو دانست و گفت تولید تنها در شرایطی امکان رشد دارد که از ثبات در سیاست‌گذاری برخوردار باشد.

به گفته او، هم‌زمانی بی‌ثباتی اقتصادی با تغییرات مستمر مقررات، موجب شده سرمایه‌گذاران به جای فعالیت‌های تولیدی بلندمدت، به سمت تجارت و واردات حرکت کنند؛ حوزه‌ای که بازگشت سرمایه در آن به‌مراتب سریع‌تر است.

خبر قطعه – مرزبان‌راد با اشاره به سابقه طولانی نوسانات اقتصادی در ایران گفت تورم، تغییرات نرخ ارز و بی‌ثباتی بازار، پدیده‌های تازه‌ای نیستند و سیاست‌گذاران باید این شرایط را به عنوان واقعیتی پایدار در نظر گرفته و برنامه‌های اقتصادی خود را بر همین اساس تنظیم کنند، نه اینکه صرفاً به نوسانات واکنش نشان دهند.

او همچنین تغییر مکرر تعرفه واردات خودرو را راهکاری کوتاه‌مدت برای کنترل بازار دانست و گفت این سیاست اگرچه ممکن است در مقاطع زمانی به کاهش التهاب قیمت‌ها کمک کند، اما در بلندمدت با افزایش خروج ارز و تضعیف زیرساخت‌های تولید داخلی، به زیان اقتصاد و مصرف‌کنندگان تمام خواهد شد.

این کارشناس صنعت خودرو معتقد است منابع ارزی کشور باید به جای واردات خودرو، صرف واردات ماشین‌آلات صنعتی و تقویت زیرساخت‌های تولید قطعه و خودرو شود؛ اقدامی که به گفته او می‌تواند توان رقابتی صنعت را افزایش دهد.

مرزبان‌راد تاکید کرد احیای صنعت خودرو بیش از هر چیز به قوانین پایدار و قابل پیش‌بینی نیاز دارد و تمرکز بر تقویت تولید، تنها راه کاهش وابستگی و خروج از چرخه انحصار در این صنعت است.

او همچنین با اشاره به ارتباط میان تولید و تورم، وابستگی اقتصاد به نرخ ارز و ضعف ساختار تولید داخلی را از عوامل اصلی افزایش قیمت خودرو دانست و گفت تزریق نقدینگی بدون تقویت بخش تولید، تنها به تشدید مشکلات اقتصادی منجر می‌شود.

رییس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران در ادامه از عملکرد دولت در حوزه صنعت خودرو انتقاد کرد و مدعی شد سیاست‌هایی مانند تسهیل واردات و نبود نگاه صادرات‌محور، به جای حمایت از تولید داخلی، زمینه افزایش وابستگی و رشد تورم را فراهم کرده است.

مرزبان‌راد با اشاره به تجربه چین گفت این کشور با الزام خودروسازان به توسعه صادرات توانسته هم تولید داخلی را تقویت کند و هم بازار را کنترل کند؛ رویکردی که به گفته او در سیاست‌های صنعتی ایران دیده نمی‌شود.

او همچنین عملکرد دستگاه دیپلماسی را مورد انتقاد قرار داد و گفت سفارتخانه‌های ایران نقش مؤثری در توسعه صادرات ایفا نمی‌کنند. به اعتقاد او، بخش مهمی از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی کشور به جای بازاریابی برای کالاهای ایرانی، صرف تسهیل واردات شده است.

مرزبان‌راد در پایان هشدار داد اگر سیاست‌های فعلی در حوزه تولید، تجارت و دیپلماسی اقتصادی اصلاح نشود، صنعت خودرو و بازار این بخش در آینده با بی‌ثباتی و چالش‌های بیشتری مواجه خواهد شد.

دیدگاه شما

آخرین اخبار

کیفیت قطعه با تولید سنتی ارتقا نمی‌یابد؛ زنجیره خودرو نیازمند فناوری‌های نوین است
در منطق خودرو سازی ایران ، زنجیره تامین ته خط اولویت مالی قرار دارد!
تولید قطعه زیر سایه خاموشی و بحران ارز؛ هشدار درباره توقف زنجیره تامین خودرو
تصویر منفی از خودروهای داخلی بیش از آنکه فنی باشد، حاصل تبلیغات و ضعف خدمات پس از فروش است
هشدار درباره آینده صنعت خودرو؛ «تغییر مداوم قوانین، تولید را به حاشیه و سرمایه را به سمت واردات برده است»
نخستین جلسه کمیته کیفیت و استانداردسازی برگزار شد؛ مهندس علی‌نژاد سکاندار کمیته شد
فناوری نانو در خدمت قطعه‌سازان؛ راهکاری برای کاهش هزینه تولید و ارتقای کیفیت محصولات
برگزاری نخستین جلسه کمیته ارز و گمرک در دوره جدید؛ مهندس جلالی رئیس کمیته شد
درخواست بازنگری فوری قیمت قطعات در پی افزایش هزینه‌های تولید
سرمایه‌گذاری، نقدینگی، فناوری و نیروی انسانی؛ چهار بحران همزمان صنعت خودرو
«کیفیت در پرداخت» حلقه مفقوده صنعت خودرو است؛ بی‌نظمی مطالبات، کیفیت قطعات را تهدید می‌کند
صنعت خودرو از شوک جنگ عبور می‌کند؟ تولید هنوز ۳۰ درصد پایین‌تر از سال گذشته است
کاهش فاصله قیمت کارخانه و بازار؛ آیا تب سوداگری در بازار خودرو فروکش کرده است؟
بازار قطعه‌سازی رقابتی است/ ۱۸۰۰ قطعه‌ساز فعال و رقیب در کشور داریم
ارز برای تولید نمی دهند اما خودرو وارد می کنند!
نماینده مجلس: قیمت‌گذاری دستوری خودرو زمینه‌ساز رانت است
آزادسازی قیمت خودرو شرط لازم برای نجات صنعت است، اما کافی نیست
ادامه حیات خودروسازی کشور در گرو خصوصی‌سازی است / دولت نباید برای بنگاه‌های خصوصی مدیر تعیین کند
بحران لجستیک؛ مهم‌ترین چالش امروز صنعت قطعه
مطالبات هزار میلیاردی، هزینه‌های جنگ و افت تولید؛ زنجیره تأمین خودرو زیر فشار بی‌سابقه
شکاف ۵۰۰ همتی بازار و کارخانه؛ پول دلالان می‌رسد، پول قطعه‌سازان نه
قطعه‌سازان زیر فشار چندجانبه؛ از جهش قیمت مواد اولیه تا بحران ارز و اختلال در واردات