راه نجات بازار خودرو از نگاه قطعه‌سازان؛ عرضه تدریجی در بورس


کد خبر : ۴۷۷۲ | تاریخ انتشار : ۲۶-۰۶-۱۴۰۴ - ۱۱:۰۰ - ۱۷-۰۹-۲۰۲۵ - ۱۱:۰۰ | مدت مطالعه: | نسخه چاپی نسخه چاپی

آلان، عضو هیئت‌مدیره انجمن همگن قطعه‌سازان، با اشاره به وضعیت نابسامان بازار خودرو گفت بازار خودرو در ایران سال‌هاست یکی از پرچالش‌ترین عرصه‌های اقتصادی کشور است؛ بازاری که در آن قیمت‌گذاری دستوری، کمبود عرضه و هجوم تقاضای سرمایه‌ای موجب شده نه مصرف‌کننده رضایت داشته باشد، نه تولیدکننده و نه حتی دولت.

این فعال صنعت قطعه‌سازی تأکید کرد مصرف‌کننده امروز خودرو را با قیمتی بسیار بالا خریداری می‌کند و پرسش اساسی این است که این سود هنگفت باید نصیب چه کسی شود؛ دلال یا تولیدکننده؟ او راهکار پیشنهادی را عرضه تدریجی خودرو در بورس دانست و توضیح داد که این روند می‌تواند از بروز شوک ناگهانی در بازار جلوگیری کرده و در عین حال رانت‌های موجود را به مرور حذف کند.

خبر قطعه – او با اشاره به تجربه عرضه خودرو در بورس کالا طی سال ۱۴۰۱ یادآور شد در همان دوره کوتاه حدود ۵۰ هزار دستگاه خودرو در بورس عرضه شد و بیش از ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان رانت که پیش‌تر به جیب واسطه‌ها می‌رفت، حذف گردید. این تجربه نشان داد شفافیت و رقابت می‌تواند بخشی از مشکلات این بازار را حل کند. با این حال شورای رقابت با دستورالعمل ۵۴۳ خودرو را «کالای انحصاری» اعلام کرد و وزارت صمت نیز با این تصمیم همراه شد تا خودرو دوباره به سامانه یکپارچه و قرعه‌کشی بازگردد؛ اقدامی که به گفته او نتیجه‌ای جز بازگشت رانت و تداوم سودجویی دلالان نداشت.

 به گفته عضو هیئت‌مدیره انجمن همگن قطعه‌سازان، چالش‌های مختلفی در مسیر عرضه خودرو در بورس وجود دارد اما راه‌حل‌های قانونی و عملیاتی نیز برای آنها پیش‌بینی شده است. او توقف طرح در نیمه راه را یکی از نگرانی‌ها دانست و یادآور شد که بر اساس ماده ۱۸ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر دولت موظف به استفاده از ابزارهای بازار سرمایه برای شفافیت و حمایت از تولید است، بنابراین تصویب یک تقویم الزام‌آور قانونی می‌تواند مانع عقب‌نشینی سیاسی شود.

او درباره مصرف درآمد مازاد حاصل از فروش خودرو در بورس نیز گفت این منابع باید به صندوق توسعه صنعت خودرو واریز شود و صرف نوسازی خطوط تولید، ارتقا کیفیت و افزایش تیراژ گردد. همچنین طراحی ابزارهای مالی همچون اوراق خرید اقساطی و لیزینگ بورسی می‌تواند فشار نقدی را از دوش مصرف‌کنندگان بردارد.

آلان همچنین تأکید کرد که نگرانی از بالاتر رفتن قیمت‌ها در بورس نسبت به بازار آزاد با تعیین کف عرضه برطرف می‌شود و اگر عرضه کافی باشد قیمت‌ها به تعادل نزدیک خواهد شد. او تعیین قیمت پایه را نیز مهم دانست و گفت باید فرمولی شفاف شامل هزینه تولید، سود معقول و نرخ تورم رسمی مبنای قیمت‌گذاری قرار گیرد.

وی افزود قراردادهای پیش‌فروش در بستر بورس برخلاف گذشته دارای ضمانت اجرایی هستند و در صورت تأخیر، خودروساز ملزم به پرداخت خسارت خواهد بود.

او درخصوص واردات نیز گفت عرضه محدود خودروهای وارداتی تأثیری بر بازار خودروهای اقتصادی نخواهد داشت و بورس همچنان بستر اصلی کشف قیمت خواهد بود.

عضو هیئت‌مدیره انجمن همگن قطعه‌سازان در پایان خاطرنشان کرد که بازار خودرو امروز بیمار است؛ مصرف‌کننده گران می‌خرد، تولیدکننده زیان می‌دهد و دلالان بیشترین سود را می‌برند. تجربه عرضه خودرو در بورس ثابت کرد که می‌توان این چرخه را شکست.

به گفته او، عرضه تدریجی در بورس همراه با ابزارهای مالی نوین و چارچوب قانونی شفاف می‌تواند به حذف رانت، افزایش تولید و بهبود کیفیت منجر شود.

دیدگاه شما

آخرین اخبار

قطعه‌سازان کوچک زیر چرخ دلالی مواد اولیه و فشارهای مالیاتی/ دولت به تولیدکننده کمکی نمی‌کند؛ هر روز بدتر از دیروز هستیم
اقتصاد باید متناسب با شرایط جنگی اداره شود
۲۵ سال انتظار برای خرید ارزان‌ترین خودرو داخلی!
اگر جریان نقدینگی اصلاح نشود، تسهیلات بانکی فقط بحران صنعت خودرو را عقب می‌اندازد
قطعه‌سازان زیر فشار مواد اولیه و چک‌های برگشتی؛ سایپا برنامه تعیین تکلیف بدهی‌های معوق را اعلام کند
هشدار به سیاست‌گذاران؛ مسائل قطعه‌سازان باید در صدر اولویت‌های حاکمیت قرار گیرد، بحران توقف خطوط تولید و به خطر افتادن اقتصاد ملی نزدیک است !!!
اینفوگرافیک / بحران نقدینگی در زنجیره خودرو؛ چرا پرداخت مطالبات قطعه‌سازان حیاتی است؟
جریان پول در صنعت خودرو مختل شده؛ قطعه‌سازان از خطر تشدید زیان و ورشکستگی می‌گویند
حمید رضا شمسایی مدیرعامل مهرساز گستر پارس در میان صنعتگران نمونه استان تهران
مطالبات ۱۷۰ همتی قطعه‌سازان؛ زنگ خطر برای صنعت خودرو
صنعت خودرو؛ از توسعه و داخلی‌سازی تا دخالت دولت
گروه پژوهش صنعت مدرن به عنوان واحد نمونه صنعتی استان تهران برگزیده شد
انتخاب شرکت فنرلول ایران به‌عنوان واحد نمونه استان سمنان
انتخاب شرکت سیف صنعت به عنوان واحد نمونه صنعتی استان تهران
پول بیشتری به صنعت رسید، اما نقدینگی هنوز گره‌گشا نیست
قطعه‌سازان زیر فشار تورم؛ وصول مطالبات و قراردادهای بروز نشده 
سه محور اصلی مشکلات قطعه‌سازان؛ از تخصیص ارز تا مطالبات خودروسازان
تأخیر در پرداخت ۲۰ همت، هزینه احیای زنجیره تأمین سایپا را چند برابر کرد
تکرار استراتژی پوپولیستی؛ این‌بار به نام بنزین!
تولیدکننده را به جای حمایت، با قوانین دست‌وپاگیر و قیمت‌گذاری دستوری تنبیه می‌کنند
کیفیت جهانی با سیاست‌گذاری غیرجهانی محقق نمی‌شود !
شفافیت صنعت قطعه‌سازی فقط به انتشار قراردادها محدود نیست