عرضه خودرو در بورس؛ گامی به سوی بازگشت مصرفی بودن خودرو


کد خبر : ۴۷۱۶ | تاریخ انتشار : ۲۰-۰۶-۱۴۰۴ - ۱:۲۳ - ۱۱-۰۹-۲۰۲۵ - ۱:۲۳ | مدت مطالعه: | نسخه چاپی نسخه چاپی

خبر قطعه – امیرحسین جلالی، نایب‌رئیس انجمن قطعه‌سازان استان تهران، عرضه خودرو در بورس کالا را راهکاری می‌داند که می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در خروج خودرو از جایگاه کالای سرمایه‌ای و بازگشت آن به جایگاه واقعی‌اش به‌عنوان کالای مصرفی ایفا کند.

او معتقد است: در هیچ کشوری خودرو از طریق بورس عرضه نمی‌شود، اما شرایط خاص اقتصاد ایران – به‌ویژه تداوم قیمت‌گذاری دستوری – باعث شد این مسیر به‌عنوان یک راه‌حل انتخاب شود. در واقع، هدف این است که تعادل نسبی در بازار ایجاد گردد و عرضه و تقاضا به یک نقطه مشترک برسند.

به گفته جلالی، طی سال‌های اخیر بسیاری از مردم برای حفظ ارزش پول خود به خرید خودرو روی آوردند؛ اقدامی که خودرو را از کالای مصرفی به کالای سرمایه‌ای تبدیل کرد. عرضه در بورس می‌تواند این چرخه معیوب را متوقف کرده و انگیزه‌های سرمایه‌ای را کمرنگ‌تر کند.

او البته هشدار می‌دهد که این سیاست اگرچه در کوتاه‌مدت می‌تواند تعادل ایجاد کند، اما اجرای بلندمدت آن بدون درنظر گرفتن اصلاحات اساسی، ممکن است با چالش‌هایی همراه شود. با این حال، او بر این باور است که در شرایط فعلی، بورس کالا بهترین گزینه برای شفاف‌سازی معاملات و ایجاد نظم نسبی در بازار خودرو به شمار می‌رود.

جلالی همچنین به مشکلات ساختاری قطعه‌سازان اشاره کرد و گفت: این مشکلات مختص امروز نیست. سال‌هاست صنعت قطعه با چالش‌هایی چون کمبود نقدینگی و فشار قیمت‌گذاری دستوری مواجه است. وقتی تورم ۴۰ درصدی وجود دارد اما قیمت خودرو متناسب با آن افزایش نمی‌یابد، طبیعی است که فشار مضاعفی به قطعه‌سازان وارد شود.

او افزود: بخش زیادی از پرداختی خودروسازان به قطعه‌سازان از طریق ابزار بانکی انجام می‌شود، در حالی‌که بانک‌ها بخشی از این مبالغ را مسدود می‌کنند و همین امر توان نقدینگی را کاهش می‌دهد. در بهترین حالت، مطالبات قطعه‌سازان با تأخیر چندماهه پرداخت می‌شود و همین باعث می‌شود سرمایه در گردش کافی برای تولید در دسترس نباشد.

نایب‌رئیس هیئت‌مدیره انجمن قطعه‌سازان تأکید کرد که در دهه گذشته، قطعه‌سازان با وجود سخت‌ترین شرایط اقتصادی، اجازه ندادند چراغ تولید خودرو در کشور خاموش شود. بسیاری از قطعاتی که پیش‌تر وارد می‌شد، امروز در داخل تولید می‌شود؛ اما در حالی‌که قطعه‌ساز داخلی مستقیماً از تورم داخلی متأثر است، قیمت قطعات وارداتی تغییر چندانی ندارد و این موضوع شرایط را برای تولیدکننده داخلی سخت‌تر کرده است.

جلالی در پایان خاطرنشان کرد: عرضه خودرو در بورس اگرچه همه مشکلات را حل نمی‌کند، اما می‌تواند نقطه شروعی برای بازگرداندن خودرو به جایگاه اصلی‌اش باشد؛ یعنی کالایی مصرفی، نه ابزاری برای سرمایه‌گذاری و سفته‌بازی.

دیدگاه شما

آخرین اخبار

تأخیر در پرداخت ۲۰ همت، هزینه احیای زنجیره تأمین سایپا را چند برابر کرد
شفافیت صنعت قطعه‌سازی فقط به انتشار قراردادها محدود نیست
شفافیت با انتشار قراردادها به دست می‌آید یا با رقابت؟؛ جدال تازه بر سر صنعت قطعه‌سازی ایران
تحلیل هفته | تاخیری که از ثبت سفارش آغاز می‌شود/ قطعه‌سازان؛ نخستین حلقه آسیب‌پذیر
فتوکامنت | آیا تسهیلات، درمان صنعت قطعه‌سازی است؟
اینفوگرافیک | ترخیص به‌موقع از گمرک؛ حلقه تکمیل زنجیره تولید
تولید خودرو پس از جنگ حفظ شد؛ اما زنجیره تأمین در آستانه اتمام منابع قرار دارد
واقعیت یا تصور غلط | آیا ترخیص کالا از گمرک فقط یک فرآیند اداری است؟
کیفیت خودرو با شعار و مقصرسازی اصلاح نمی‌شود؛ ریشه‌ها را باید بیان و درمان کرد
کیفیت خودرو؛ مسئله‌ای فراتر از محصول/ چرا باید از «مدیریت کیفیت» سخن بگوییم؟
قیمت مواد اولیه چند برابر شده، اما بازار توان خرید ندارد/ تسهیل تخصیص ارز؛ مطالبه تولیدکنندگان برای حفظ اشتغال
اینفوگرافیک | تخصیص ارز؛ گره مهم در زنجیره تأمین
فتوکامنت | ایران‌خودرو با پرداخت منظم مطالبات، رضایت قطعه‌سازان را جلب کرده است
احیای صنعت خودرو در گرو ثبات سیاسی و تزریق نقدینگی
کیفیت قطعه با تولید سنتی ارتقا نمی‌یابد؛ زنجیره خودرو نیازمند فناوری‌های نوین است
در منطق خودرو سازی ایران ، زنجیره تامین ته خط اولویت مالی قرار دارد!
تولید قطعه زیر سایه خاموشی و بحران ارز؛ هشدار درباره توقف زنجیره تامین خودرو
تصویر منفی از خودروهای داخلی بیش از آنکه فنی باشد، حاصل تبلیغات و ضعف خدمات پس از فروش است
هشدار درباره آینده صنعت خودرو؛ «تغییر مداوم قوانین، تولید را به حاشیه و سرمایه را به سمت واردات برده است»
نخستین جلسه کمیته کیفیت و استانداردسازی برگزار شد؛ مهندس علی‌نژاد سکاندار کمیته شد
فناوری نانو در خدمت قطعه‌سازان؛ راهکاری برای کاهش هزینه تولید و ارتقای کیفیت محصولات
برگزاری نخستین جلسه کمیته ارز و گمرک در دوره جدید؛ مهندس جلالی رئیس کمیته شد