چرخش شاخص تولید خودرو


کد خبر : ۵۳۱۹ | تاریخ انتشار : ۲۶-۰۸-۱۴۰۴ - ۱۳:۱۷ - ۱۷-۱۱-۲۰۲۵ - ۱۳:۱۷ | مدت مطالعه: | نسخه چاپی نسخه چاپی

بر اساس تازه‌‌‌‌ترین گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک‌مرکزی، در نخستین ماه پاییز شاخص تولید صنعتی پس از ثبت دو ماه رشد مثبت در مرداد و شهریور، دوباره وارد محدوده منفی شده‌است، با این‌حال در مهرماه تنها دو صنعت خودرو، قطعات و دارو رشد مثبت را تجربه کرده‌اند.

خبر قطعه – جزئیات این گزارش که بر داده‌های شرکت‌های بورسی تکیه دارد، نشان می‌دهد شاخص قیمت در بخش «خودرو و قطعات» در مهر ۱۴۰۴ بالاترین رشد خود از آبان سال‌گذشته تاکنون را با رقم ۴۵.۳ درصد ثبت کرده است.

در بخش تولید، بیشترین کاهش در مهرماه مربوط به صنعت ماشین‌آلات و تجهیزات بوده و در مقابل، بیشترین رشد طی سه‌‌‌‌ماهه منتهی به مهر  (تیر تا پایان شهریور) به صنایع خودرو و قطعات و دارو اختصاص دارد؛ این در حالی است که رشد شاخص تولید خودرو و قطعات در مجموع سال‌۱۴۰۳ منفی و حدود ۴.۷درصد بوده، اما در سه‌‌‌‌ماهه منتهی به مهر این روند معکوس شده و رشد شاخص به ۷.۶درصد رسیده‌است، همچنین رشد تولید خودرو و قطعات در مهر امسال ۰.۶درصد گزارش شده‌است.

بخش مهم دیگری از این گزارش به افزایش تولید همزمان با کاهش موجودی انبار اشاره دارد. پژوهشکده پولی و بانکی تاکید می‌کند؛ در صنایعی مانند خودرو و قطعات، محصولات غذایی و فلزات اساسی، رشد فروش در دوره‌‌‌‌های اخیر به‌‌‌‌قدری بالا بوده که افزایش تولید نیز نتوانسته پاسخگوی کامل آن باشد و همین موضوع باعث کاهش موجودی انبار محصولات نهایی شده‌است.

این وضعیت یعنی رشد تولید همراه با کاهش موجودی انبار از منظر اقتصادی نشانه‌‌‌‌ای از تقویت سمت تقاضا محسوب می‌شود.

به بیان ساده‌‌‌‌تر، فروش این صنایع با سرعتی بیشتر از تولید رشد‌کرده و کارخانه‌‌‌‌ها نتوانسته‌اند با وجود افزایش ظرفیت، پاسخ کامل به مصرف یا سفارش‌های جدید بدهند؛ نتیجه آن کاهش محسوس کالاهای باقی‌مانده در انبار است.

به زبان دیگر، کاهش موجودی انبار در کنار افزایش تولید معمولا حاکی از افزایش تقاضای واقعی و رونق نسبی بازار است. زمانی‌که خانوارها یا بنگاه‌ها پیش‌بینی می‌کنند قیمت‌ها در آینده بالاتر می‌رود یا چشم‌‌‌‌انداز درآمدی آنها بهتر‌شده، تمایل به خرید بیشتر می‌شود. در چنین شرایطی، تقاضا از عرضه پیشی می‌گیرد و موجودی انبار نقش ضربه‌‌‌‌گیر را بازی می‌کند.

با این‌حال، طبق داده‌های بانک‌مرکزی، تغییر موجودی انبار در سه‌‌‌‌ماهه منتهی به مهر ۱۴۰۴ در صنایع خودرو و قطعات، محصولات غذایی و کانی‌‌‌‌های غیرفلزی کمتر از یک‌درصد بوده و عملا می‌توان آن را بدون تغییر معنی‌‌‌‌دار درنظر گرفت. این رقم نشان می‌دهد وضعیت تولید و مصرف بازار در تیر تا شهریور ۱۴۰۴ تقریبا متوازن بوده و این صنایع از ثبات نسبی و پیش‌بینی‌‌‌‌پذیری بیشتری برخوردار بودند.

دیدگاه شما

آخرین اخبار

اقتصاد باید متناسب با شرایط جنگی اداره شود
۲۵ سال انتظار برای خرید ارزان‌ترین خودرو داخلی!
اگر جریان نقدینگی اصلاح نشود، تسهیلات بانکی فقط بحران صنعت خودرو را عقب می‌اندازد
قطعه‌سازان زیر فشار مواد اولیه و چک‌های برگشتی؛ سایپا برنامه تعیین تکلیف بدهی‌های معوق را اعلام کند
هشدار به سیاست‌گذاران؛ مسائل قطعه‌سازان باید در صدر اولویت‌های حاکمیت قرار گیرد، بحران توقف خطوط تولید و به خطر افتادن اقتصاد ملی نزدیک است !!!
اینفوگرافیک / بحران نقدینگی در زنجیره خودرو؛ چرا پرداخت مطالبات قطعه‌سازان حیاتی است؟
جریان پول در صنعت خودرو مختل شده؛ قطعه‌سازان از خطر تشدید زیان و ورشکستگی می‌گویند
حمید رضا شمسایی مدیرعامل مهرساز گستر پارس در میان صنعتگران نمونه استان تهران
مطالبات ۱۷۰ همتی قطعه‌سازان؛ زنگ خطر برای صنعت خودرو
صنعت خودرو؛ از توسعه و داخلی‌سازی تا دخالت دولت
گروه پژوهش صنعت مدرن به عنوان واحد نمونه صنعتی استان تهران برگزیده شد
انتخاب شرکت فنرلول ایران به‌عنوان واحد نمونه استان سمنان
انتخاب شرکت سیف صنعت به عنوان واحد نمونه صنعتی استان تهران
پول بیشتری به صنعت رسید، اما نقدینگی هنوز گره‌گشا نیست
قطعه‌سازان زیر فشار تورم؛ وصول مطالبات و قراردادهای بروز نشده 
سه محور اصلی مشکلات قطعه‌سازان؛ از تخصیص ارز تا مطالبات خودروسازان
تأخیر در پرداخت ۲۰ همت، هزینه احیای زنجیره تأمین سایپا را چند برابر کرد
تکرار استراتژی پوپولیستی؛ این‌بار به نام بنزین!
تولیدکننده را به جای حمایت، با قوانین دست‌وپاگیر و قیمت‌گذاری دستوری تنبیه می‌کنند
کیفیت جهانی با سیاست‌گذاری غیرجهانی محقق نمی‌شود !
شفافیت صنعت قطعه‌سازی فقط به انتشار قراردادها محدود نیست
شفافیت با انتشار قراردادها به دست می‌آید یا با رقابت؟؛ جدال تازه بر سر صنعت قطعه‌سازی ایران